Ciresii japonezi infloresc din ce in ce mai devreme

Nu cred ca trebuie sa explic faptul ca incalzirea globala este o realitate cu care trebuie sa ne confruntam din ce in ce mai mult. Si impactul inca nu-l putem intelege. De la chestii enervante (gen canicula), dar cu care ne putem obisnui, la probleme serioase, de genul extinctiei in masa a multor animale, toate au legatura intr-un fel sau altul cu incalzirea globala.

Un mod interesant prin care putem sa dovedim ca temperaturile se schimba este Hanami-ul.

Am mai vorbit de Hanami pana acum. Traditia japoneza de a contempla impermanenta vietii prin contemplarea frumusetii fragile a florilor de cires.



Hanami e o traditie care dureaza de mai bine de 1000 de ani, documentata in cronici inca dinaintea primului mileniu. Cronici care au marcat schimbarile climaterice de-a lungul timpului si prezinta un trend ingrijorator.

Incepand din 1829, cand o inflorire completa se astepa pe 18 aprilie, data infloririi a venit din ce in ce mai devreme in fiecare an. In anii 70 era deja pe 7 aprilie.

Yasuyuki Aono si Keiko Kazui, doi oameni de stiinta japonezi au demonstrat ca ciresii si inflorirea lor pot sa prezica temperatura in martie cu acuratete de 0.1°C. Adica o planeta mai calda inseamna luni de martie mai calde, deci infloriri mai timpurii. Deci considerand ca hotelurile din Kyoto sunt rezervate cu 6 luni inaintea vremii ciresilor aveti grija in anii viitor sa nu ajungeti prea tarziu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu