Spre deosebire de multe alte produse care pot fi gasite de-a lungul anului castanele japoneze (kuri) raman printre putinele produse cu adevarat sezoniere. Kuri au fost mancate in Japonia inca din vremuri preistorice, fiind gasite in situri arheologice din perioada Jomon Period (10,000-200 I.C.).
In situl vechi de 5500 de ani din prefectura Aomori s-au gasit dovezi de cultivare a castanilor la scara larga si in mijlocul sitului s-a descoperit urma unui copac care cel mai probabil era folosit pentru ritualuri. In unele parti ale tarii castanii sunt folositi pentru ritualuri shinto si in ziua de azi fiind osechi (mancare de Anul Nou)
In situl vechi de 5500 de ani din prefectura Aomori s-au gasit dovezi de cultivare a castanilor la scara larga si in mijlocul sitului s-a descoperit urma unui copac care cel mai probabil era folosit pentru ritualuri. In unele parti ale tarii castanii sunt folositi pentru ritualuri shinto si in ziua de azi fiind osechi (mancare de Anul Nou)
Desi nu mai sunt folosite des in mancarea sarata castanele se mananca in mancare importata din China (castane coapte cu ulei de susan si zahar) si piure de castane. Ca in perioada comunista in Romania piure-ul de castane este atat de faimos ca a ajuns sa fie "falsificat" din piure de cartofi colorat.
Kuri-gohan (orez cu castane)
4 portii
Ingrediente
500 grame de castane
½ lingura zahar
300 grame orez
1½ lingurite sare
1 lingura de sake
gomashio (sare cu seminte de susan) dupa gust
Se curata orezul si se fierbe. Castanele se desfac si se acopera cu zahar, putina apa si ½ de lingurita de sare. Se coc la foc mic pentru 20 de minute si se storc.
Restul sarii si sakele se pun intr-un fierbator de orez cu castanele deasupra. Se gateste la stare de orez normal si cand e gata se adauga orezul fiert. Se amesteca si se presara cu susan dupa gust
4 portii
500 grame de castane
½ lingura zahar
300 grame orez
1½ lingurite sare
1 lingura de sake
gomashio (sare cu seminte de susan) dupa gust
Se curata orezul si se fierbe. Castanele se desfac si se acopera cu zahar, putina apa si ½ de lingurita de sare. Se coc la foc mic pentru 20 de minute si se storc.
Restul sarii si sakele se pun intr-un fierbator de orez cu castanele deasupra. Se gateste la stare de orez normal si cand e gata se adauga orezul fiert. Se amesteca si se presara cu susan dupa gust
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu