Poate recunoasteti imaginile de mai jos ca apartinand lui Mitsubishi, Yamaha si sosul soia Kikkoman. Este o utilizare moderna a ideii de mon, neprotejata prin legea actuala, dar recunoscute in legea traditionala (in afara de Sigiliul Imperial al Crizantemei si Paulonia Primului Ministru mon-urile nu sunt protejate).
Desi nu se poate afla motivul exact pentru care au aparut, consensul este ca mon-urile au fost bucati de material care se lipeau pe haine pentru a deosebi indivizii sau pentru a simboliza apartenenta la un anumit clan sau organizatie.
Incepand cu secolul al XII-lea exista deja surse clare care demonstrau faptul ca mon-urile au inceput sa fie folosite ca insemne heraldice in batalii si deci apareau pe steaguri, corturi si echipamente.
La fel ca in cazul Europenilor, mon-urile au inceput sa fie folosite de famiiliile aristocrate si dupa acea au fost adoptate treptat de majoritatea populatiei, organizatii, temple si trupe de teatru. Din cauza ca o mare parte a populatiei era analfabeta mon-urile usurau incercarile de a recunoaste persoanele.
Uneori, se putea intampla ca un clan care patrona o serie de soldati sa le permita acestora sa utilizeze mon-ul clanului in scop propriu, sau sa-si adauge designul mon-ului seflui de clan celui personal. Dupa cum deja probabil se intuieste, actiunea era considerata o onoare imensa.
Din punct de vedere al designului, nu prea exita reguli batute-n piata. Cele mai multe mon-uri sunt formate dintr-o tinta care inconjoara o imagine abstracta a unei plante, unui animal, unui obiect ceresc, sau unui obiect creat de mana omului. Se mai pot gasi si altele cu simboluri religioase, forme geometrice sau kanji.
Nu exista traditia standardizarii designurilor asa ca acelasi mon poate avea 3-4 sau chiar mai multe modele, toate corecte si toate utilizate in diverse situatii. In afara de Paulonia cu 5-7-5 petale si Crizantema cu 16 petale (simboluri ale Primului Ministru si Imparatului), oricine poate folosi mon-uri cu crizanteme sau paulonii care arata usor diferit.
Daca se doreste, partenerii din familii diferite pot alege sa-si uneasca mon-urile (ducand la designuri din ce in ce mai complicate). Fiind monocrome culoarea in care se deseneaza un mon nu este relevanta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu