Kūkai (空海) si hachijūhakkasho meguri

Kūkai, numit postum Kōbō-Daishi (弘法大師 Marele maestru care a raspandit invataturile budiste) a fost un calugar japonez care a trait intre anii 774 si 835 si care este recunoscut ca fiind fondatorul scolii de budism Shingon. Printre multele capabilitati, as dori sa amintesc faptul ca el a fost cel care a inventat silabarul kana, care in combinatie cu simbolurile kanji au dus la creerea scrierii japoneze actuale.



Motivul pentru care am pomenit numele maestrului este datorita legaturii pe care o are cu pelerinajul celor 88 de temple(八十八ヶ所巡り hachijūhakkasho-meguri), cea mai faimoasa ruta de pelerinaj din Japonia, care se intinde pe 1200 de kilometrii in Shikoku.

Drumul trece prin templele care se spune ca ar fi fost initiate de Kūkai si, in mod traditional, dureaza intre 5 si 7 saptamani. Desi majoritatea pelerinilor fac traseul cu autobuzul, o minoritate numita o-henro-san (お遍路さん) se incumeta sa faca drumetia pe jos, cate 25 de kilometrii pe zi. Lumea ii recunoaste dupa hainele traditionale pe care trebuie sa le poarte, si anume o haina alba be care e inscris Dōgyō Ninin (同行二人), adica "doi calatorind impreuna" — insemnand pelerinul si spiritul lui Kobo Daishi.

Pentru a putea face traseul in mod traditional, e nevoie de cateva saptamani de pregatire, pentru ca pelerinajul este solicitant atat fizic cat si psihic, datorita drumului greu de umblat cat si vremii (ploi dese si soare arzator).



Multi pelerini aleg sa se imbrace in haine traditionale, care constau in:

byakue — haina alba de pelerin wagesa — fular mov purtat in jurul gatului pentru a indica faptul ca esti intr-un pelerinaj religios sugegasa — palarie de paie conica kongōtsue — bat de umblat

Pe langa acestea, multi pelerini poarta cu ei o carte numita nōkyōchō sau shuincho, pentru a putea colectiona stampe rosii(shu-in) de la fiecare templu pe care-l viziteaza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu