Japonia si influenta americana (partea 2)

Deoarece sunt instruiti inca de mici in spiritul japonez, aproape toti sunt gata sa-si petreaca tot timpul lucrand, fiind perfect constienti de faptul ca bunastarea firmei in care lucreaza depinde de ei, doar de ei, si de trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a avansa firma pe cele mai inalte culmi de performanta si competitivitate.

Sa nu intelegeti gresit. Japonia este singura tara pe care o accept in totalitate cu bune si cu rele, chiar daca nu intotdeauna cad de acord cu restul lumii intre ceea ce inseamna bun si ceea ce inseamna rau. Ii admir in totalitate, dar am mari dificultati in a mai vedea, uneori, unde e Japonia de alta data in spatele celei de acum.

Nu poti sa nu te intrebi ce s-a intamplat cu acea tara care se pare ca a disparut in totalitate dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nu avea cum sa se schimbe asa de tare intr-un timp asa de scurt. Nu intr-un mod fundamental nou, in nici un caz. Fiindca indiferent ce ar crede americanii, ei nu au reusit nicicand sa cucereasca Japonia, nu in adevaratul sens al cuvantului.

japanese street fashion Pictures, Images and Photos

Japonia trece printr-o criza, nu exista nici un dubiu pe acest front, dar au dreptate oare batranii care spun ca nimic din vechea Japonie nu mai exista? Ca a fost cu totul inghitita acea Japonie de gigantul American?

Poate in Tokyo se poate vedea cel mai tare influenta gaijinilor asupra mentalitatii, dar nu trebuie niciodata sa uitam ca exita o mana de straini la fiecare mie de japonezi, deci sincer influenta noastra asupra lor este mai mica si mai nesemnificativa decat un pumn de sare intr-un ocean. De asemenea, trebuie sa stim ca Tokyo-ul nu este Japonia si daca continua in stilul acesta probabil niciodata nu va mai fi. Nu vreau sa dau apa la moara liberalilor japonezilor si sunt sigura ca ei, fiind acolo in mijlocul situatiei, observa schimbarile sociale mult mai bine decat as putea-o eu vreodata face, dar parea mea este ca fundamentul traditiei si mentalitatii japoneze nu s-a modificat mai de loc. Cel putin nu intr-un mod atat de drastic incat sa cauzeze vreo schimbare majora.

USC Visual Portfolio - Photo 3 Pictures, Images and Photos

Unii japonezi sunt ingrijorati pentru viitorul natiei. In unele aspecte au avansat prea mult, in timp ce in altele au ramas pe loc, e drept, dar nu cred ca e ceva atat de drastic incat sa nu mai poata fi dirijat pe o linie de mijloc, de plutire.
E greu sa mai vezi vechea Japonie in spatele celei noi si stralucitoare, dar sunt sigura ca ea inca mai exista, trebuie doar un pic mai multa truda ca sa o descoperi. Pana intr-un punct asta ma face sa fiu fericita fiindca astfel, doar cei care sunt dispusi sa isi consume mult din timpul liber vor avea surpriza placuta sa descopere Japonia pentru ceea ce este cu adevarat. E doar parerea mea de gaijin, dar o mana de oameni din Harajuku si Akihabara in nici un caz nu au puterea sa schimbe secole intregi de traditie. Nimic nu cred ca are puterea sa faca asa ceva.

sashimi Pictures, Images and Photos

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu