The Power to Compete: An Economist and an Entrepreneur on Revitalizing Japan in the Global Economy

Dupa cum probabil am mai spus, in momentul de fata citesc foarte mult din cauza ca lucrez la 1 ora jumate de casa. Asa ca in fiecare zi, cam 3 ore, stau pe tren sau pe autobuz si citesc. Ca urmare a cititului intens, destul de repede raman fara idei despre ce ar mai trebuie sa incep, asa ca mi-am facut cont pe Goodreads si primesc tot felul de recomandari, sau articole cu recomandari.

Un articol relativ recent pe care l-am citit de pe pagina de Facebook a lui Goodreads a fost despre blogul lui Bill Gates (va dati seama ca traim intr-o lume a internetului, nu?). In blogusorul lui are o serie de carti pe care le recomanda pentru diverse motive. Una din acele carti este titlul postarii.

The Power to Compete: An Economist and an Entrepreneur on Revitalizing Japan in the Global Economy-a fost scrisa ca o serie de dialoguri prelungite intre Mikitani Hiroshi (CEO al Rakuten, cea mai mare companie de e-commerce din Japonia in momentul de fata, cu o valoare neta de 8 miliarde de dolari) si tatal sau Mikitani Ryoichi (profesor emerit al Universitatii din Kobe si profesor al Univeritatii Yale) despre directia strategica pe care o considera ei ca ar trebui sa o urmeze Japonia pentru a putea redeveni puterea mondiala din anii 80.

Fotogalerie

Hiroshi Mikatani a facut parte din consiliul primului Ministru Abe referitor la reforma economica pe care dorea sa o implementeze. In principal carte se axeaza pe propunerile pe care Hiroshi-san le-a facut si modul in care acestea au fost gandite. 

Ofera informatii interesante despre aspectre precum competitivitatea scazuta a angajatilor japonezi, efectul "Galapagos" pe care-l au in momentul de fata legile si reglementarile japoneze menite special pentru piata interna, ne luand in considerare nevoile internationale, educatia si protectia sociala, pentru a creste forta de munca interna si a o califica mai bine. 

Dintre cei doi Hiroshi-san vorbeste mai mult si se agita mai tare, Ryoichi-san e mai japonez, raspunzand uneori total pe langa intrebare doar ca sa ramana politicos. Are cunostinte foarte multe despre economie si teorie economica, dar nu poate intotdeauna sa inteleaga ce vrea sa spuna fiul lui cu privire la activitati contemporane legate de IT.

Puncte de vedere interesante amandoua si o prezentare inedita a probemelor economice ale Japoniei, care te fac sa-ti dai seama ca tara nu mai e la fel de eficienta cum era acum cativa ani. Merita citita, daca exista interes pe subiect.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu