Hikaru Dorodango

Hikaru Dorodango, care inseamna aproximativ gogoasa stralucitoare este arta japoneza de a crea sfere lucioase din pamant. 

Ca sa faci un Dorodango, incepi prin a lua un pumn de namol si il strangi in palma pana scoti toata umezeala din el. Dupa aia o apesi intr-o forma sferica si stai cateva ore sa slefuiesti grosier suprafata ca sa imbunatatesti forma. In final, o impachetezi intr-o punga de plastic timp de 3-4 ore si ai treaba gata. In sensul ca o iei si incepi sa o slefuiesti cu un material si lac pana cand luceste. Care poate dura ani.

Hikaru-Dorodango5

Hobby-ul este predat in scolile din Japonia, multumita profesorului Fumio Kayo, un pshiholog care a vazut bilele in 1999 intr-o cresa din Kyoto si a inceput sa perfectioneze procesul de productie. 

Hikaru Doradango a nu a devenit numai un hobby interesant ci si o metoda de a analiza pshihologia copiilor, care sunt dispusi sa petreaca ore in sir pentru a-si lustrui mingea si la finalul procesului ajung sa fie atasati de ea, chiar daca nu era perfect rotunda sau nu lucea.

Hikaru-Dorodango4


Dar pe landa copilasii care fac Doradango, adulti, unii dintre ei chiar artisti, au facut cariera din mingiute. Bruce Gardner (din video-ul de dedesupt) este un sculptor renumit care petrece ore in sir pentru a crea mingiute noi. Oamenii care-l vad facandu-le au una din doua reactii: inteleg imediat despre ce e vorba, sau cred ca e cea mai mare pierdere de timp pe care au vazut-o,




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu