Urashima Tarō (浦島 太郎)

Urashima Tarō (浦島 太郎) este o legenda japoneza despre un pescar care salveaza o testoasa si este rasplatit printr-o visita la palatul subacvatic a lui Ryujin, zeul Dragon unde sta 3 zile. Cand se intoarce pe pamant isi da seama ca au trecut deja 300 de ani.

Numele Urashima Tarō apare scris intr-o poveste pentru prima data in secolul al 15-lea, insa povestea in sine este chiar cu 800 de ani mai veche (datand din perioada Nara).

Intr-o zi, un pescar numit Urashima Tarō e la pescuit cand vede un grup de copilasi care torturau o testoasa. Tarō o salveaza si ii da drumul inapoi in mare. Ziua urmatoare o testoasa mare se aproprie de el si ii zice ca testoasa mica pe care a salvat-o este fiica imparatului Marii Ryujin, care vrea sa-i multumeasca. Testoasa ii da branhii lui Tarō si il aduce pe fundul marii la Palatul Zeului Dragon (Ryugu-jo). Acolo il intalneste pe imparat si pe printesa Otohime, testoasa din ziua precedenta.
Palatul este asa de mare ca in fiecare colt al acestuia este alt anotimp. Tarō  ramane acolo cu Otohime pentru 3 zile, dar i se face repede dor de satul natal si doreste sa se intoarca la mama sa batrana, asa ca cere permisiunea sa plece. Printesa spune ca-i pare rau sa-l vada plecand, dar ii ureaza numai bine si ii ta o cutie misterioasa numita tamatebako ca sa-l protejeze de toate relele care ar putea sa se napusteasca asupra lui, dar ii spune sa nu o deschida niciodata. Tarō ia cutia, sare pe spatele aceleiasi broaste care l-a adus la palat si ajunge rapid pe tarm.



Cand ajunge acasa insa, isi da seama ca totul s-a schimbat. Casa nu mai exista, mama i-a disparut si oamenii care-l cunosteau nu mai sunt de gasit. Intreaba lumea pe care o intalneste pe drum daca il stiu pe barbatul numit Urashima Tarō. Toti ii raspund ca parca a existat un om cu acest nume acum mult timp in urma, dar cu siguranta e de mult mort. Asa isi da seama 
Tarō ca de fapt cele 3 zile din palat au fost 300 de ani pe pamant. Lovit de durere in suflet, fara sa-si dea seama deschide cutia pe care printesa i-a dat-o si dispare pentru un minut intr-un nor de fum alb. Cand iese din nor arata imbatranit, cu riduri si par alb, spate indoit si durerile varstei inaintate. O voce trista se aude din ocean cum spune "Ti-am zis sa nu deschizi cutia. In ea era batranetea ta..."

Un templu numit Urashima Jinja din nordul Kyoto-ului, detine un document care-l descrie pe Urashimako, un barbat care a plecat din tara lui in 478 si s-a intors in 825 cu un tamatebako. La fel ca in poveste, cand tamatebako-ul a fost deschis Urashimako a fost acoperit de un fum alb care l-a imbatranit. Imparatul Junna a auzit povestea si i-a ordonat lui Ono no Takamura sa construiasca un templu pentru a comemora calatoria stranie a lui Urashimako si pentru a-i crea o casa spiritului lui Urashimako si al tamatebako-ului magic.




"Urashima Jōtai" (浦島状態) este o expresie folosita in limbajul comun pentru a exprima ca cineva "nu este in timpul lui" sau ca tehnologia avanseaza prea repede pentru el.

Mie sincer mi-a adus aminte de Ispirescu si Tinerete fara de batranete si viata fara de moarte si de dorinta de a te intoarce acasa indiferent cat de bine e in alte locuri.





















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu