Tanuki

Tanuki-ul (狸) este o subspecie japoneza a cainelui-raton o specie de proto-canide, cu o mare influenta inca din perioade timpurii asupra folclorului tarii, recunoscut in povesti ca maestru al deghizarii si schimbarii formei, dar usor prostut. Aceasta varianta folclorica a tanuki-ului se numeste bake-danuki (化け狸) si este un tip de yokai (fantoma).


Inca din timpuri stravechi tanuki-ul a fost deificat in japoneza ca fiind cel ce guverna toate lucrurile in natura, dar dupa ce Buddhismul a fost introdus in tara toate animalele si-au pierdut divinitatea (mai putin cele care era mesageri ai zeilor-gen vulpi sau serpi). Si din cauza ca in memoria colectiva a populatiei tanuki-ul inca avea puteri a fost trecut in categoria yokai. Impreuna cu kitsune-le (vulpea japoneza) era considerat animalul tipic care-si poate schimba forma, existand si expresia ca "o vulpe are 7 deghizari, un tanuki 8" (狐七化け、狸八化け), demonstrand deci ca tanuki-ul era si mai pregatit sa amageasca oamenii si sa-i faca sa se simta prost.

De aia a existat teoria conform careia spre deosebire de vulpi, care se transforma ca sa tenteze lumea tanuki-ul o face doar ca sa se distreze.


Tanuki-ul legendar are 8 caracteristici care aduc bunastare:

  • o palarie care protejeaza impotriva vremii rele sau problemelor;
  • ochi mari care-l ajuta sa vada mai bine mediul inconjurator si sa ia decizii bune;
  • o sticla de sake care reprezinta virtute;
  • o coada mare care il ajuta sa se stabilizeze si ii da putere sa reuseasca;
  • un scrot supradimensionat care simbolizeaza noroc financiar;
  • un bilet de ordin, care reprezinta incredere;
  • o burta mare care simbolizeaza calm si curaj;
  • un zambet prietenos





Probabil cei mai multi non japonezi au auzit de tanuki prin intermediul jocurilor Mario. In cateva Super Mario Bros si Super Mario World Mario poate purta un costul "Tanooki" si atunci poate zbura, ataca inamicii cu coada sau se poate transforma intr-o statuie. Alta varianta de power up e "Super Leaf", bazata pe mitologia conform careia un tanuki foloseste frunze ca sa se poata transforma, ii da urechi si coada de tanuki cu care poate ataca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu