Tomoe Gozen (巴 御前)

O onna-bugeisha (女武芸者) era un tip de femeie luptator care apartinea rangurilor inalte ale aristocratiei japoneze. Multe neveste, fete si vaduve se angajau in lupta cot la cot cu samuraii barbati. Erau considerate membre ale clasei bushi (samurai) in Japonia feudala si erau antrenate sa utilizeze arme ca sa-si protejeze casa, familia si onoarea in timp de razboi.

Tomoe Gozen (巴 御前) (1157–1247), a fost una dintre primele si cele mai faimoase femei samurai.

In perioada Razboiului Genpei (1180-1185), Tomoe Gozen a luptat impreuna cu daimyo-ul ei (care probabil ii era si sot), Minamoto no Yoshinaka, impotriva armatei verisorului sau Minamoto no Yoritomo. A fost recunoscuta, inca de pe acea vreme ca o calareata foarte indemanatica, o buna spadasina si o excelenta arcasa. Era primul capitan a lui Minamoto si a taiat cel putin un cap in timpul Bataliei din Awazu in 1184. Capacitatile sale precum si frumusetea pe care o poseda au fost descrise in opera Heike Monogatari.

In perioada Heian tarzie, Razboiul Genpei a fost un conflict civil intre doua clanuri de samurai, si anume Minamoto si Taira. Amandoua familiile au incercat sa controleze shogunatul. In final clanul Minamoto a castigat si a infiintat shogunatul Kamakura in 1192.



Din pacate pentru Tomoe Gozen, Minamoto no Yoshinaka a murit la batalia din Awazu si verisorul sau, Minamoto Yoritomo a devenit shogun. Diferite izvoare prezinta urmari diferite ale vietii acesteia dupa moartea lui Yoshinaka. Unii spun ca a ramas in lupta si a murit, altii spun ca a disparut, ducand cu ea capul unui inamic. Altele chiar sugereaza faptul ca s-a casatorit cu Wada Yoshimori si dupa ce acesta a murit s-a calugarit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu