Ceaiul (1)

Cum a inceput vacanta si am zis ca ma pun sa scriu mai mult pe blog, am hotarat sa fac o serie de postari (in plan sunt 10, vedem cum merge treaba) despre ceai. In mare parte din cauza ca, cel putin in Romania (poate un pic mai mult dupa ce a aparut Carturesti-ul pe piata) cultura ceaiului e cam... nu as zice inexistenta, dar cu siguranta putin dezvoltata.


Poate din cauza ca "ceaiul de fructe" e considerat ceai in toata puterea cuvantului (acest lucru ma deranjeaza de muuuult timp, asa ca ma voi plange despre el muuuult timp de acum inainte). Poate din cauza ca am fost infuzati in perioada comunista de ceai prost rusesc, si in perioada capitalista de anormalitati precum Ekoland si Lipton Ice Tea (care numa ceai nu au in ele).
Poate din cauza ca suntem bautori de cafea la kilogram de ceva timp, ca sa ne putem obisnui cu stilul de viata actual.


Sincer, nu stiu, dar daca pot sa ofer ceva informatii utile, atunci cu cea mai mare placere.


Ceaiul este produs din mugurii si frunzele plantei Camellia sinensis, care sunt procesate folosind diverse metode. Infuzia care se face din aceste frunze, denumita tot ceai, este a doua cea mai consumata bautura dupa apa (in mare parte datorita succesului de care se bucura in Asia).


Exista cel putin 6 varietati de ceai: alb, galben, verde, oolong, negru si post-fermentat, dar in Romania galbenul si post-fermentatul sunt aproape imposibil de gasit. Sincer, nu tin minte sa fi cumparat asa ceva de aici vreodata, dar stiu ca am vazut cateva site-uri romane care ofereau posibilitatea de a importa la cerere astfel de ceaiuri, asa ca nu critic in totalitate sistemul.

Acum, diferentierea pe care as dori sa o fac foarte clara este urmatoarea: orice ceai care nu vine din Camellia sinensis nu se numeste, din punct de vedere al utilizarii corecte a termenilor, ceai. Este infuzie de plante/fructe/flori/ce-o mai putea fi, dar nu i se spune ceai(eg. Rooibos-ul nu e ceai, "ceaiul" de musetel la fel).Va rog, folositi corect termenii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu