Sushi

Am facut greseala (sau lucrul bun) de a ma uita la noul reality show al lui Jamie Oliver, numit Jamie Oliver's food revolution, si de a vedea numarul alarmant de copii care nu numai ca nu stiu sa-si faca singuri de mancare, dar nici macar nu stiu sa deosebeasca o leguma de alta. Aportul caloric al majoritatii mancarurilor semipreparate sau de tip fast food, precum si cantitatea inumana de E-uri bagate in ele duce la probleme serioase de sanatate care cu siguranta sunt mai greu de tratat decat de prevenit.

Asa ca am hotarat sa postez retete de a face fel de fel de mancaruri japoneze.

Ca sa fiu 100% sincera nici eu nu eram mare fana a gatitului pana acum cateva luni cand m-o apucat damblaua si am inceput sa invat. Credeam ca e greu, plictisitor si obositor si mi-am dat seama ca nu e chiar asa. Mai ales la mancarurile asiatice in general unde nu prea se gateste mancarea cu orele si de cele mai multe ori termini 2-3 feluri de mancare in mai putin de-o ora.

Cum toata lumea stie de sushi m-am gandit sa incep cu el si dupa aia mai vad eu. De fapt asta-i reteta pentru makizushi, adica sushi rulat.

Ingrediente:

Orez (special de sushi daca gasiti)
Foi de alge (nori)
Otet (de orez preferabil, dar merge de oricare)
Ulei
Zahar
File taiat subtire de peste (preferabil ton sau somon)
Morcovi, castraveti si cam ce legume doriti (pentru varianta vegetariana)

Mod de preparare:

Intr-o cratita, la o cana de orez se pune o cana de apa si se acopera cu capac, la foc mediu 7 minute, dupa care la foc mic 3. Dupa cele 10 minute de fiert se stinge ochiul si se lasa orezul acoperit inca 15 minute sa se raceasca un pic.
Daca faceti varianta vegetariana curatati morcovii si ii puneti la fiert pana cand ajung la consistenta pe care o doriti (mie mi plac semi cruzi). Castravetii doar ii curatati si ii taiati pe lung.

Pestele, spre deosebire de ce cred oamenii nu este neaparat crud, ci gatit 1-2 minute pe aburi. Il taiati in fasii lungi.

Orezul se amesteca cu otet, ulei si zahar pana cand incepe sa se lipeasca boabele intre ele si, sincer, dupa gust mai mult trebuie sa va orientati.

Aveti nevoie de un makisu (bamboo mat care n-am habar de cum se zice in romana. Il gasiti de cumparat la Real, Bamboo si Kaufland) pe care asezati foaia de alge. Pe foaie puneti doua linguri de orez si le intindeti pe aproape toata suprafata, lasand o margine de 1 cm la un capat, ca sa se prinda foia cand rulati sushi-ul. Puneti legumele sau pestele la marginea foii si rulati cu ajutorul makisu pana cand sushi-ul ia forma cilindrica bine cunoscuta. Apasati bine sa nu se desfaca.

Exemplificare


Se serveste cu sos de soia si wasabi


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu