Yakisoba (焼きそば)

Yakisoba (焼きそば, Yakisoba), cu înţelesul literal de "tăiţei prăjiţi", este o mâncare vândută adesea la festivaluri în Japonia, dar care îşi are originile în China. Mâncarea a fost derivată din tradiţionalul chinezesc chow mein, dar a fost integrată mai tare în bucătaria Japoneză, precum s-a întâmplat şi cu ramen. Chiar dacă cuvântul soba (tăiţei japonezi făcuţi din hrişcă) face parte din denumirea, yakisoba, tăiţeii nu sunt facuşi din hrişcă, ci sunt similari cu cei din ramen, făcuşi din făină de grâu.

Yakisoba în general se referă la sōsu yakisoba, aromat cu sos de yakisoba.

Photobucket

Se prepară prin prăjirea tăiţeilor ca de ramen cu bucăţi mici de porc, legume (de obicei varză, ceapă sau morcovi) şi aromănd cu sos de yakisoba, sare si piper. Se serveşte cu o multitudine de garnituri, precum aonori (pudră de alge), beni shoga (ghimbir murat ras), katsuobushi (chipsuri de peşte), şi maioneză Japoneză.

Yakisoba este cel mai adesea servit pe un platou fie ca garnitură, fie ca fel principal. Un alt mod popular de a servi yakisoba în Japonia este prin a aranja tăiţeii grămadă într-o bucată de pâine tăiată ca pentru hot dog şi să adaugi maioneză şi bucăţi de ghimbir murat în vârf. Această variantă este denumită zakisoba-pan, pan însemnănd pâine, şi este uşor de găsit la matsuri (festivaluri japoneze) sau la conbini (magazine ABC).

Uneori tăiţeii japonezi de Udon sunt folosiţi pentru a înlocui Soba şi mâncarea primeşte numele Yakiudon. Această variaţiune a fost pornită în Kitakyushu în Prefectura Fukuoka .

Yakisoba instant
Yakisoba instant, precum "UFO", este vândut in supermarketurile din Japonia şi China şi se prepară doar prin adăugarea de apă fiartă.

Compania de ramen Sapporo Ichiban a făcut o varietate de "yakisoba" instant care este compus din tăiţei de ramen deshidrataţi, alge uscate şi o pungă de arome care se aseamănă cu sosul de akisoba. Tăiţeii dunt rehidrataţi ca ramenul obişnuit şi apoi prăjiţi cu pacheţelul de aromă, varză tăiată japoneză, carne şi se serveşte cu alge.

Deasemenea, compania Nissin vinde yakisoba în Germany, numit "Yakisoba Deluxe". Compozişia este similară cu ramenul instant de la Sapporo Ichiban.

"Zakisoba" instant UFO are o metodă unică de preparare. Se ridică folia care acoperă containerul pătrat şi se extrag pachetele de aonori şi de sos. După ce se adaugă apa clocotită peste tăţeii, varza şi carnea deshidratate şi se lasă să stea, se ridică o altă parte a foliei, care are găuri, pe unde va curge apa şi nimic altceva. Ceea ce rămâne este o aproximaţie destul de bună pentru adevăraţii yakisoba printr-o metodă instant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu