Sindromul Parisului (パリ症候群, Pari shōkōgun)

Sindormul Parisului e o minunatie de problema. Un culture shock atat de puternic ca are nume propriu, cand isi dau seama ca Parisul nu e asa de frumos pe cat se asteptau.

Profesorul Hiroaki Ota a fost primul care a diagnosticat conditia in anul 1986, ca urmare a faptului ca turistii japonezi sunt extrem de susceptibili la problema. Desi nu e o problema foarte mare, este constanta. Aproximativ 20 de Japonezi sunt afectati in fiecare an de sindrom. El se bazeaza pe o multitudine de factori si anume bariera lingvisitca, bariera culturala, oboseala si imaginea idealizata pe care o au a Parisului.




Mario Renoux, presedintele asociatiei medicale Franco-Japoneze da vina pe mass media japoneza care prezinta Parisul ca fiind orasul in care toata lumea e slaba si se imbraca in cea mai noua moda, chiar daca in realitate brandurile de nivel inalt sunt consumate in principal de straini si populatia franceza e mult mai obeza decat cea japoneza. Incepand din 2004 ambasada Japoniei la Paris ofera un hotline 24/24 pentru a ajuta turistii afectati de aceasta conditie. Ei raporteaza, in media, 12 suferinzi pe an.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu