Era internetului duce la uitarea kanji-urilor

Cate n-o schimbat Internetul pana acum! De la modul in care comunicam la modul in care organizam intalniri, de la modul in care socializam la modul in care ne administram viata.
Pentru japonezi, si asiatici care folosesc pictograme in general se pare ca Internetul modifica incet incet si modul in care scriu.

Conform unui studiu recent a mai bine de 2000 de persoane aproximativ 66,5% din japonezi cred ca isi pierd capacitatea de a caligrafia corect kanji-uri, Fenomenul uitarii caracterelor este unul normal, dar ceea ce este interesant este modul in care procentajele s-au schimbat in ultimul timp.

Influenta calculatorului in exprimare este evidenta in mai gata orice limba (nu stii cum sa scrii un cuvant in engleza? Il scrii in word si liniuta mica rosie va sublinia problema si iti va oferi solutii. Deci nu mai tii minte pe de rost modul in care trebuie sa scrii si deci daca scrii manual ai probleme ca nu mai scrii corect.

Un student japonez, care petrece aproximativ toata scoala generala invatand caractere din ce in ce mai complexe, poate sa treaca prin toata facultatea fara sa srie un singur caracter de mana. Faci poza la tabla si ai toate cursurile frumos asezate in calculator. Nemaiavand motiv sa scrie ceva manual nu o va mai face si deci va uita care este modalitatea

La japonezi (si chinezi) problema e si mai mare decat pentru cei care scriu cu un tip de alfabet din cauza ca "predictive text" pentru ei inseamna si "predictive kanji". Adica scriu cuvantul in hiragana sau katakana si procesorul de text le va arata posibilitatile existente de kanji.

De exemplu daca scriu kaeru (かえる) voi avea 3 kanji-uri din care trebuie sa aleg, in functie de ce vreau sa spun:
  • 蛙-broasca (lasat scris in hiragana/katakana de multe ori)
  • 帰る-a te intoarce acasa
  • 変える- a schimba
Trebuie doar sa tin minte forma generala a kanji-ului ca sa stiu ce sa aleg. Sau, si mai bine, pot scrie totul in hiragana si in functie de context se poate intelege ce vreau sa spun.De usurat usureaza viata. De creat atmosfera propice pentru uitare creaza.

Acum cativa ani, cand a aparut vechiul anime Sailor Moon, un banc din cadrul a mai multor episoade era cum Usagi, Sailor Moon si mai taziu Neo Queen Serenity nu era capabila sa scrie scrisori cu kanji-uri corecte. (in poza de mai jos se poate si vedea cum a incercat sa scrie kanji-ul 木 si l-a sters si inlocuit cu caracterul in hiragana き. Motivul pentru care a facut-o este ca nu stie sa scrie corect genki- adica 元気 si a inlocuit un ki cu un altul). Se pare ca acesta va fi viitorul tuturor japonezilor.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu