Japonia isi cere scuze Coreei

Japonia nu are o relatie istorica prea buna cu femeile. Fie ale lor fie ale altor natiuni. Acum cateva postari am mentionat despre cum femeile japoneze au dat in judecata statul cu privire la legea care obliga sotii sa aiba acelasi nume de familie. Intre timp s-a decis ca n-re rost sa schimba bunatate de lege asa ca femeile trebuie in continuare sa-si ia numele sotilor (nu spus explicit in lege, dar aplicat in societate ca pana acum). Mai jos voi vorbi despre problemele pe care Japonia le are cu femeile coreene si cum incet incet incearca sa-si insuseasca actiunile oribile din razboi.

Dupa mai bine de 70 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Japonia a reusit in sfarsit sa ajunga la o intelegere cu Seulul cu privire la discutiile avute pana acum despre femeile coreene care au fost obligate sa se prostitueze pentru soldatii japonezi in timpul ocuparii armatei imperiale japoneze. Acordul semnat, in care Japonia isi cere oficial scuze si ofera 8,3 milioane de dolari in reparatii, a fost menit sa inlature una din cele mai mari neintelegeri dintre Japonia si Corea de mai bine de jumate de secol. Asa numitele "femei de confort", existente intre 1910 si 1935 este una din cele mai mari rani lasate de Japonia in peninsula nordica.

Desi ambele parti considera acordul final si irevocabil femeile care inca au mai supravietuit nu sunt multumite si cer reparatii oficiale care "nu au de a face cu banii", precum a fost citata Lee Yong-soo, supravietuitoare in varsta de 88 de ani.

“Problema 'femeilor de confort', care a implicat autoritatile militare ale vremii, a ranit profund onoarea si demnitatea multor femei. Din acest punct de vedere guvernul Japoniei isi acepta cu durere responsabilitatea" a spus Ministrul de Externe Fumio Kishida, continuand ca prim ministrul Sinzo Abe "isi cere din nou scuze profunde fata de cele care au suferit durerea fizica si psihologica de a fi folosite ca 'femei de confort'".




Chiar daca Japonia si-a mai cerut scuze o data in 1993 se poate observa o diferenta in modul in care Domnul Abe a rezolvat situatia avand inv edere faptul ca pana anul trecut au tot existat presiuni din partea dreptii sa nu se ceara nici un fel de scuze, dar el si cu aliatii sai au decis sa re-analizeze dovezile si sa hotarasca singur.

Un alt punct interesant este faptul ca Tokyo va platii despagubirile din bugetul de stat, spre deosebire de 1993 cand statul a creat un fond privat pe care Coreea nu l-a acceptat.

Ca urmare a acordului Seulul a declarat ca nu va mai critica Tokyo-ul despre aceasta problema niciodata.

Istoricii spun ca zeci de mii de femei, multe dintre ele coreene au fost ademenite sau constranse sa lucreze in bordeluri intre 1930 si 1945. Femeile care au supravietuit rasboiului au patrat tacerea pana in anii 90, din cauza stigmatului, si multe nici nu s-au casatorit.


In total 238 de femei si-au prezentat situatia din perioada razboiului din care numai 46 inca mai traiesc. Reactia lor nu  a fost una pozitiva. "Acordul nu reflecta pozitia fostelor femei de confort si il voi ignora complet", a spus doamna Lee. A continuat sa spuna ca accordul nu indeplineste cererea catre Japonia de a-si accepta formal responsabilitatea si de a oferi reparatii oficiale.

Intr-adevar acordul nu a atins nici un punct legat de dezbaterea conform careia constrangerea femeilor de a lucra in bordeluri a fost politica de stat in Japonia imperiala.  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu