Moartea unei alpiniste

Kei Taniguchi, care a escaladat Everest-ul in 2007, si fosta castigatoare a prestigiosului premiu alpinist Piolet d’Or in 2009, a murit de Craciun in lantul muntos Daisetsuzan din Hokkaido la varsta de 43 de ani. Alti colegi alpinisti i-au gasit manusile dupa ce s-a desfacut din franghie si a disparut in spatele unei stanci ca sa se odihneasca in timp ce escalada muntele de aproape 2000 de metrii numit Kurodake.


“Este o mare pierdere pentru comunitatea noastra, Am escaladat cu ea in trecut," a zis Hagiwara, un editor al revistei de alpinism Yamakei.

Taniguchi si partenerul ei de escaladare Kazuya Hiraide au avut parte de laude pentru urcarile dificile pe care le-au facut in Alaska, Nepal, Tibet, Pakistan si China.

Intr-un eseu publicat in noiembrie in revista Alpinistul Taniguchi explica cum unul din motivele pentru care a fost atrasa de alpinism a fost faptul ca era asa de mica. Dar in acelasi timp a spus ca misterul necunoscutului o atrage.

“Cand am fost copil, citing povesti de aventura in casa de pe marginea marii, adesea visam despre lumi deasupra norilor. Intr-o zi tatal meu m-a dus intr-o drumetie pe un munte din apropiere-unul mic, al carui varf pietros iesea dintr-o mare de copaci- in prefectura Fukushima din Japonia. Pentru prima data am crezut ca pot atinge norii,”


“In locuri severe si inalte sun fortata sa vad cat de mici si fara de putere sunt oamenii, comparati cu vastitatea salbaticiei. In acelasi timp realizez potentialul nemarginit pe care il avem: eu decid daca sa infrunt sau nu greutatile unui multe. Daca sa merg la stanga sau la dreapta. Nimein nu ma forteaza. Nimeni nu ma duce de mana,”

Puteti citi o traducere in engleza a ultimului ei articol aici













0 comentarii:

Trimiteți un comentariu