Dreptul de a prastra numele de fata

Incepand cu 1896 in Japonia a fost promulgata o lege care obliga cuplurile care se casatoreau sa aiba acelasi nume de familie. Legea nu specifica cine trebuie sa ia numele cui, dar in viata de zi cu zi, aproximativ 96% din femei iau numele sotului.

In momentul de fata 5 femei japoneze dau in judecata statul pe motivul ca legea este "neconstitutionala si incalca drepturile civile ale cuplurilor casatorite".


Tara este foarte impartita pe subiect. Pe de o parte, 52% din japonezi considera, la fel ca Oguni Kaori, una din femeile care a pornit procesul, ca "a-ti pierde numele face dovada a faptului ca nu esti respectata... E ca si cum o parte din tine dispare. Daca a-ti schimba numele este asa de usor atunci de ce nu o fac mai multi barbati? Sistemul este cel care spune ca daca nu vrei sa-ti schimbi numele atunci nu te casatori."

Pe cealalta parte cei mai conservatori spun ca "numele este cea mai buna metoda de a lega familiile. Daca se permite ca familiile sa aiba nume diferite se risca stricarea stabilitatii sociale, ordinea publica si baza pentru sistemul social de siguranta." Unele cupluri prefera sa traiasca impreuna si sa nu se casatoreasca ca sa poata sa-si pastreze numele individiale. Insa in momentul resprectiv se creaza tot felul de probleme legate de drepturile de mostenitor. In alte cazuri, ca cel mai sus prezentat a lui Oguni Kaori, in viata personala iei numele sotului in timp ce in cea profesionala iti pastrezi numele de fata.

Multe femei considera tranzitia ca fiind un semn al progresului si o usurare a vietii pentru cei care trebuie sa se imparta intre doua nume.

Pana in momentul de fata doua curti au decis impotriva femeilor, dar paote ca decizia curtii urmatoare, pe 16 decembrie, va schimba trendul, poate din cauza ca si coincide cu incercarile prim ministrului Shinzo Abe de a atrage mai multe femei intr-un camp de munca in continua diminuare. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu