Taiteii japonezi

Acum cateva zile am cumparat o revista cu retete, ca sa mai imi vina idei de ce sa fac si am ajuns sa citesc un articol despre taitei si bucatariile internationale care ii folosesc. In Asia este plin de taitei de diferite forme, gusturi si origini, asa ca m-am gandit sa spun o vorba doua despre ei aici.

In Japonia se mananca, in general, 6 tipuri de taitei: ramen, udon, soba, sōmen, hiyamugi si shirataki.


Ramenii sunt taitei pe baza de faina de grau, sare, apa si kansui care e tot un fel de apa, dar mai alcalina, cu aluat care este crescut inainte sa fie intins. Au fost importati din China in perioada Meiji si se servesc in general in supe.


Udon sunt cei mai grosi din taiteii serviti in bucataria chinezeasca (cu diametru de 4-6mm), facuti pe baza de grau. Sunt serviti reci in vara cu un sos sau in mancaruri calde pe perioada iernii.



Soba sunt facuti din hrisca si se pot cumpara proaspeti sau uscati. In general se servesc calzi, cu supa, dar pot fi pregatiti si reci cu sos.


Shirataki sunt taiteii transparenti facuti din konnyaku (o planta care da un fel de preparat asemanator cu cartoful dulce). Sunt gumosi si se folosesc ca sa adauge un pic de textura in plus la mancaruri precum sukiyaki.


Sōmen sunt subtiri, albi si pe baza de grau. Seamana foarte tare cu niste udon subtire si este folosit de multi japonezi pe perioada verii ca sa se racoreasca.


Hiyamugi sunt taitei de grau, de culoare roz sau maronie, similari cu sōmen si cu udon, si serviti in aceleasi genuri de preparate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu