Nonograms

Cunoscute si sub numele de Hanjie, Nonogram-urile sunt puzzle-uri logice in care o serie de patratele dintr-o mesa trebuie colorate sau lasate albe in functie de numerele care se afla pe marginea mesei. Scopul final este descoperirea desenului creat de patratelele colorate.



In 1987, Non Ishida, editor grafic Japonez a castigat o competitie de design din Tokyo, creand imagini utilizand luminile(deschise sau inchise) apartamentelor din zgarie nori. Tetsuya Nishio, un creator profesionist de puzzle-uri a inventat acelasi puzzle. Nonogramele au fost prezentate lumii pentru prima data in 1988 sub denumirea de "Window Art Puzzles", cand Ishida-san a publicat trei astfel de jocuri. Si-au schimbat numele in 1990 cand James Dalgety din Anglia l-a angajat pe Non Ishida sa publice puzzle-urile in The Sunday Telegraph in fiecare saptamana. In 1993 a aparut prima carte de Nonograme publicata de Ishida in Japonia.



Eu am dat peste Nonogram cand m-am jucat un joc din seria Nancy Drew care se petrece in Japonia (despre care o sa vorbesc intr-o postare viitoare. Puteti vedea Nonogramele la minutul 11)

In acest tip de puzzle numerele care sunt date pe lateral arata cate patratele completate exista in fiecare rand sau coloana data. De exemplu un sir de tipul "4 1 3" inseamna ca exista un set de 4, 1 si 3 patratele care trebuie completate in acea ordine si cu cel putin 1 patratel alb spatiu gol intre. Puzzle-urile pot fi alb negru, sau colorate, caz in care numelere date ca indiciu sunt scrise in culoarea in care trebuie completate patratelele. Din punct de vedere teoretic, nonogramele nu au limita de marime si nu trebuie sa fie neaparat in forma patrata.

Puteti sa jucati online aici

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu