Sailor mooon 3

Partea a V-a


Sailor Moon a revolutionat multe concepte prin intermediul imperiului media pe care l-a dezvoltat de-a lungul timpului. Pe langa impactul major pe care l-a avut asupra modului in care erau reprezentate si percepute personajele feminine, a avut si un impact major asupra definitiei genului, sexualitatii si a perceptiilor clasice asupra binaritatii de exprimare feminin-masculin.

Pe langa Michiru si Haruka, care au avut probabil cel mai mare impact, mai au urmat (sau au precedat) o serie de personaje queer.

Pe locul doi ca importanta in serial au fost Sailor Starlights, mai precis:

Seiya Kou/Sailor Star Fighter


Yaten Kou/Sailor Star Healer


Taiki Kou/Sailor Star Maker


Cele trei personaje care apar in cadrul seriei Sailor Stars sunt prezentati ca fiind trei idoli ai adolescentelor, care se intampla sa se transfere la liceul la care invata si fetele.

Dupa cum aflam mai tarziu cei trei idoli sunt e fapt 3 Sailor din afara sistemului solar, care au ajuns pe Pamant in cautarea Printesei lor. Din moment ce par a fi baieti, dar se stie ca toate Sailor-ele pot fi doar fete, a trebuit sa existe o explicatie. In manga, cei trei Kou sunt fete care se travestesc in baieti. In anime, probabil din cauza problemelor cauzate de Haruka si Michiru, deoarece Seiya este atrasa de Usagi, cei trei isi schimba sexul in momentul in care se transforma. Deci cand sunt "civili" barbati. Ceea ce i-ar face transexuali, sau cel putin queer.
Faptul ca atractia lui Seiya pentru Usagi exista si can este fata si cand este baiat, totul devine si mai greu de definit. Desi, din punctul de vedere al multora nici nu trebuie definit. Dupa cum spune Haruka la un moment dat, "ce-i asa de important daca e baiat sau fata?".



Tema intregii serii Sailor Moon este iubirea si toleranta, deci indiferent cat de complicat ar putea fi personajul, fie femeie sau barbat, nu conteaza de cine se indragosteste.

O dovada clara a tolerantei este faptul ca Usagi nu o refuza pe Seiya doar fiindca e fata, ci pentru faptul ca ea si cu Mamoru sunt un cuplu, indiferent cat de departe sunt unul de celalalt.





Mai putin vizibili in intregul univers Sailor Moon, inamicii din prima serie Kunzite si Zoisite sunt prezentati ca fiind intr-o relatie homosexuala si dragostea pe care o au unul pentru celalalt este singura calitate buna de care dau dovada.

Si nu in ultimul rand Fish-Eye, parte a lui Amazon Trio, este fie transexual fie nu urmeaza regulile normate de societate a fi tipic feminin sau masculine. Tiger-Eye si Hawk-Eye il striga pe pronume masculin, si el nu pare sa se supere, insa intotdeauna cand este in civil se imbraca in haine de femei si se indragosteste de Mamoru.



Nu este portretizat in mod negativ, ba chiar el fiind primul care sa isi puna intrebarea daca ceea ce fac este moral


Partea a VI-a


Ultima parte pe care as dori sa o analizez este legata de personajele negative (exclusiv cele care apar atat in manga cat si in anime, fiindca sunt multe personaje negative in intreaga meta-serie)





Desi nu exclusiv feminine, personajele negative principale ale celor 5 sezoane se impart in: vrajitoare care vrea sa distruga regatul lunii, o familie ostracizata de Serenity, Haosul personificat, Printesa ce se doreste etern tanara, cea mai puternica Sailor din galaxie posedata de Haos. Dintre aceste personaje (si lacheii lor) cateva mi-au atras atentia datorita modului in care au fost portretizate si in care actiunile le-au fost explicate, fie in manga fie in anime.

Aleg din nou personaje feminine fiindca arhetipurile personajelor negative sunt create pe o serie de experiente tipic feminine, care de foarte multe ori sunt parodiate, dar rareori intelese si explicate pe indelete.



Prima pe care as dori sa o analizez este si personajul negativ principal initial: Queen Beryl. In manga, motivul pentru care o ura pe Serenity a fost fiind era si ea la randul ei indragostita de Printul Endymion. In momentul in care si-a dat seama ca acesta era indragostit de Printesa Serenity la fel de mult ca si Printesa de el, din gelozie, a pornit razboiul intre Pamant si Luna, razboi in care, in final, atat Serenity cat si Endymion au murit.

Pe parcursul intregii serii incearca sa faca tot posibilul de a-l racastiga pe Mamoru, spalandu-i creierul de mai multe ori incat sa uite complet de Sailor Moon. Tertipurile la care recurge pentru a-si pastra barbatul iubit langa ea sunt cel putin macabre, facandu-l prizonier de multiple ori. Modul in care se comporta este perfect definit de citatul faimos " Nici iadul nu e atit de furios ca o femeie respinsa".





Nehelenia are ca scop in anime sa ramana frumoasa pentru tot restul vietii. Nehelenia era o printesa frumoasa si adorata de supusi, care traia in Regatul Lunii Negre. Momentul in care motivatia ei ia forma este cand o vedem ca se uita in oglinda si se vede urata si imbatranita. Din frica de a nu ajunge niciodata asa se naste Zirconia, seful regatului decazut al Dark Moon.

Deoarece incearca sa il rapeasca pe Helios Nehelenia este inchisa de catre Queen Serenity intr-o oglinda, de unde da ordine prin intermediul lui Zirconia, catre Amazon Quartet si Amazon Trio sa il caute pe Helios in visele oamenilor din Tokio.

Frica de imbatranire este o intriga adesea utilizata in povestile in care femeile au roluri principale. Intr-o societate in care multe femei isi utilizeaza frumusetea ca mijloc de a capata putere, sau ca unica sursa de putere acceptata, pierderea acestui atu poate fi intr-adevar un lucru devastator si un proces care se doreste a fi incetinit cat mai mult (sau poate chiar oprit).





Sailor Galaxia a fost odata cea mai puternica luptatoare din Galaxie. De-a lungul timpului, dupa multe batalii cu multi adversari, a ajuns sa se bata cu Haosul. In incercarea lui de a-l infrange l-a introdus in interiorul ei si l-a sigilat acolo, numai ca sa-si dea seama ca ii este atacata puritatea pe zi ce trece de Haosul aflat in ea. Pentru a-si salva o particica din ea si-a scos cristalul din suflet si i-a zis sa se duca cat mai departe, undeva unde Haosul sa nu-l poata gaseasca, langa o persoana cu suflet pur.

Personificarea cristalului este Chibi Chibi din ultimul sezon Sailor Moon.

Astfel avem in fata o metafora foarte bine faurita. Cel putin interpretarea mea a ceea ce ar putea insemna.

O femeie isi sacrifica viata pentru a fi de folosul celor din jurul ei (in acest caz intreaga galaxie!) si pentru a reusi in aceasta incercare trebuie sa se separe de cine a fost, pana cand sarcina pe care o intreprinde o cuprinde in totalitate.

As dori sa inchei aceste 3 postari printr-un rating pe categorii:

Intriga: 5/5
Caracterizarea personajelor: 4/5
Subiecte specifice femeilor: 5/5
Subiecte LGBT: 5/5
Diversitate: 2/5



Fara indoiala ca ii datorez multe seriei, cel mai important impact fiind cel al experimentarii culturii japoneze de la varsta mica si poate la fel de important, acceptarea neconditionata a diversitatii umane.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu