Sailor Moon

Sailor Moon a fost una din primele subiecte pe care le-am discutat pe bloguletul asta, acum aproape 3 ani in postarea asta . Fiind la inceput de drum si nu foarte sigura despre cum as putea discuta un subiect atat de vast precum Sailor Moon m-am limitat la a spune vreo doua trei cuvinte despre serie si m-am cam oprit acolo.

Am considerat ca ar trebui sa regandesc un pic strategia si decat sa nu spun nimic, mai bine spun tot.

M-am gandit sa fac postarea asta (care probabil ca se va transforma in trei, daca depasesc o anumita lungime) in primul rand fiindca Naoko Takeuchi a anuntat o refacere a intregi serii, cu lansare in vara anului viitor. In aceasta noua animatie caracterele personajelor vor fi mai asemanatoare cu cele originale, din manga si deci tonalitatea intregii serii va fi mai sumbra.

Partea I

Ca orice analiza, zic eu, trebuie sa o luam sistematic. In primul si in primul rand, o descriere generala a fenomenului.

Sailor Moon, sau Bishōjo Senshi Sailor Moon (美少女戦士セーラームーン), este o franciza media creata de mangaka Naoko Takeuchi.

Precedata de Codename: Sailor V, care descria viata lui Sailor Venus, Takeuchi-san a decis sa extinda seria de personaje in momentul in care i s-a propus transformarea seriei manga intr-un anime.

Initial, povestea trebuia sa aiba doar o singura parte, dar dupa un an, la terminarea serie Sailor Moon, editorii i-au cerut continuarea seriei si asa a mai scris inca 4 parti, publicate in aceleasi timp ca lansarile anime-urilor.Seria completa de manga are 52 de capitole si 10 povesti separate, publicata din 1991 pana in 1995

Anime-ul a fost produs de TV Asahi, Toei Agency si Toei Animation, avand un numar total de 200 de episoade care au aparut initial intre 1992 si 1997.

Cele cinci parti in care seria este impartita se numesc Sailor Moon, Sailor Moon R, Sailor Moon S, Sailor Moon SuperS si Sailor Moon Sailor Stars, fiecare parte fiind corespondenta cu partile din manga. De asemenea, au aparut 5 scurt metraje si 3 lung metraje care au avut premiera in cinematografe: Sailor Moon R: The Movie, Sailor Moon S: The Movie si Sailor Moon SuperS: The Movie.

Pe langa partea pe care toata lumea o stie, adica manga si anime-ul, a mai aparut o serie de carti cu desene, acompaniate comentarii cu privire la cum a dezvoltat idea initiala, cum creaza fiecare poza, daca ii place sau nu, si comentarii cu privire la interpretarea anime-ului asupra povestii initiale.

Adaugiri la imperiu sunt seria live action, musicalurile si jocurile video, mai putin cunoscute publicului internationalPartea II

Cum am intrat eu in contact cu fenomenul Sailor Moon? Raspunsul simplu: am vazut desenul la TVR1 cand eram mica. Vine si raspunsul complicat imediat.

Fiind nascuta in '90 si fiind fata, era cam greu sa scap de fenomenul Sailor Moon si daca m-as fi ascuns de el. Am trait in era in care aveam albume cu abtibilduri cu Sailor Moon pe care le aduceam la scoala si din care faceam schimb cu alte fete (si baieti) ca sa le completam integral. In care fiecare fata isi alegea "o sailora" si jucam tot felul de scene una cu alta (fapt ce acum il consider un exercitiu pshihologic foarte bun, fiindca fiecare fata isi alegea personajul care ii placea cel mai mult datorita unei asemanari de caracter). Pentru cunostinte generale, eu eram Sailor Marte.

Varianta initiala de pe TVR1 a fost oribila, zic eu cu gandirea mea de acum, fiindca atunci cand eram copil chiar nu ma interesa nimic altceva decat povestea unui desen animat. Spun ca a fost oribila fiindca era 1.dublata, 2. de o singura persoana si 3. care persoana era barbat (cu vocea initiala in japoneza inca auzindu-se pe fundal). Barbatul, Mihai Cabel, a dublat si seria Dragon Ball Z. Deci va dati seama ce frumos ca Goku si Usagi aveau aceasi voce.Am ajuns sa caut seria pe alte posturi de televiziune si am ajuns, mai mult din intamplare, sunt sigura, pe RTL2, care dubla seria (cu actor separat pentru fiecare personaj!) in germana. De inteles, nu intelegeam mai nimic, dar ma uitam si pricepeam mai gata tot, doar din expresivitatea personajelor. Am ajuns sa vad toata seria de doua ori (adica 400 de episoade) si sa mormai cantecele de inceput intr-o germana dupa ureche.

A doua faza a pasiunii pentru Sailor Moon a aparut in liceu, cand, la un moment dat stateam de vorba cu colege cu privire la desenele animate pe care le urmaream in copilarie si brusc mi-am dat seama ca toate au auzit de Sailor Moon si se jucau si ele aceleasi jocuri in generala.

Am inceput sa revad episoadele si sa incerc sa aflu mai multe informatii despre franciza. Asa am ajuns sa citesc manga, sa ma uit la toate videoclipurile pe care le-am gasit din Sera Myu si sa downloadez serialul live -action (care din pacate nu l-am putut vedea, ca era prea...straniu. Fapt ce s-ar putea schimba, fiindca am auzit ca dupa episodul 6 lucrurile devin serioase).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu