Hikikomori (ひきこもり)

Hikikomori (ひきこもり sau 引き籠もり inseamna literalmente "a te retrage" sau "a te izola" si se refera la fenomenul de retragere extrema din viata sociala a adolescentilor si a tinerilor adulti datorata diversilor factori sociali si personali.

Ministerul de Sanatate din Japonia defineste termenul ca "dorinta de izolare de societate a individului pe o perioada mai mare de 6 luni". Exista si cazuri extreme de oameni care au trait in izolatie mai multe decenii. In momentul de fata se estimeaza ca exista aproximativ 3.600.000 de hikikomori care traiesc in Japonia, mai bine de o treime din ei avand o varsta de peste 30 de ani. Numarul exact variaza de la expert la expert, considerand faptul ca marea majoritate a hikikomori sunt adolescenti a caror parinti nu discuta posibilitatea ca acestia sa aiba vreo problema.



Se considera ca oamenii care dau dovada de comportament tip hikikomori sufera de Asperfer (un tip usor de autism). Desi conditia afecteaza ambele sexe, asteptarile societatii cu privire la comportamentul tinerilor barbati ii face pe acestia sa refuze sa paraseasca casa parinteasca, mai ales dupa unul sau mai multe episoade de rateu social si/sau academic.

Din punct de vedere financiar, hikikomori sunt sustinuti fie de parinti fie de ajutor social, rareori gasindu-si o slujba, deoarece aceasta implica socializare. Exista insasi cazul lui Takashi Kotegawa (小手川 隆) care prin intermediul bursei a ajuns in 10 ani de la 1,6 milioane de yeni la 2 miliarde.



Societatea japoneza rigida da deci inca o data dovada de capabilitatea de a crea probleme membrilor acesteia, aplicand presiuni asupra copiilor inca din perioada gradinitei, ducand la comportamente de "rebeliune" in care tanara generatie refuza sa urmeze aceleasi carari ca parintii lor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu