Ceai (7)

Si iata ca am ajuns si la ultima postare din aceasta serie despre ceai. Evident ca ceea ce am spus in celelalte postari este minim comparativ cu informatia care se poate gasi despre fiecare subiect. Eu sper doar sa fi oferit destule detalii cat sa starnesc curiozitate.

Acum, ca ultima postare, vreau sa zic unu-doua cuvinte despre scolile de ceremonie a ceaiului principale din Japonia, numite Sansenke, legate prin sange de maestrul Sen no Rikyu, fiind cele infiintate de urmasii sai, si cele cu cei mai multi studenti

Photobucket

Urasenke
Este probabil scoala cu cel mai mare numar de studenti din cele trei Sansenke. A fost infiintata de Sen Sōshitsu (1622-1697) si este condusa in momentul de fata de Iemoto Zabōsai Genmoku Sōshitsu.

Photobucket


Omotesenke
Este a doua scoala ca marime, infiintata de Kōshin Sōsa (1613-1672), actualmente condusa de Iemoto Sōsa Jimyosai. Exista cateva diferente dintre modurile de executare a ceremoniei ceaiului intre Omotesenke si Urasenke, ca de exemplu cantitatea de spuma a Macha-ului, Urasenke acoperind toata suprafata ceaiului in spuma, in timp ce Omotesenke lasa o zona circulara din mijloc libera. Omotesenke foloseste bambus afumat (Susudake) pentru Chasen(polonic), in timp ce Urasenke foloseste bambusul netratat.


Photobucket

Mushanokōjisenke
Este cea mai mica dintre Sansenke. A fost creata de catre Ichiō Sōshu, un stranepot al lui Sen no Rikyu si este condusa in momentul de fata de Iemoto Rikyu Koji, un descendent de a XIV-a generatia a lui Sen no Rikyu.
Numele de Mushanokojisenke vine de la strade pe care se afla Musha no Koji Dori.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu